Vandring

Vandring i Vindelfjällens naturreservat

Vindelfjällens naturreservat erbjuder oändliga möjligheter för vandrare.
Foto: Mikael Båth, 2015 - Sytertopparna med mycket av snön kvar

Vandring - Våra leder

Närlederna


Närlederna är perfekta för de som vill bo i byn och göra dagsturer med riktigt lätt packning.

Vi har tio olika närleder med lite varierande svårighetsgrad så du kan välja en led som är lagom ansträngande varje dag. Är du lite sliten i kroppen tar du en enkel led, känner du dig pigg i benen kanske en lite svårare led är det rätta valet för dagen.

På Guidecenter hittar du både kartor över lederna och kan få tips av vår kunniga personal.


Vindelvaggileden, Ammarnäs-Vindelkroken-Krokstrand


Vindelvaggileden går från Ammarnäs till Krokstrand i Norge men vi rekommenderar för det mesta att man går till Vindelkroken och sedan tillbaka till Ammarnäs.

Längsmed leden finns det stugor på bekvämt gångavstånd varför man inte behöver bära med sig tält om man inte vill. Vindelvaggileden följer Vindelälven uppströms om Ammarnäs och går till stor del i björkskogen.

Stugorna längs med leden är Rävfallet, Vitnjul, Mankeforsen, Dalavardo och Vindelkroken. Avståndet är en dryg mil mellan stugorna så man kan gott hoppa över en eller två stugor under vandringen. Samtidigt är detta ett utmärkt avstånd för de som vill vandra med lite mindre barn och då stannar man lämpligen över i varje stuga. Det är ungefär tio mil fram och tillbaka till Vindelkroken.

Börja gärna efter lunch första dagen med att ta taxi upp till Höbäcken och sedan en lugn vandring upp till Rävfallet dit det inte är mer än sju kilometer från Höbäcken. Vi kan naturligtvis hämta upp er vid Höbäcken när ni kommer tillbaka.

Kungsleden, Ammarnäs-Hemavan


Kungsleden passerar Ammarnäs och vandringen mellan Ammarnäs och Hemavan är omtyckt av många. Sträckan är ungefär åtta mil och det ligger stugor på lagom dagsetapper längs med hela vandringen.

Vandrar man till Hemavan från Ammarnäs passerar man STF's stugor i tur och ordning: Aigertstugan, Servestugan, Tärnasjöstugan, Syterstugan och till sist Viterskalsstugan. Väl i Hemavan kan man ta helikoptern tillbaka till Ammarnäs på en av de reguljära flygningarna. Denna flygtur är förhållandevis billig och det är en upplevelse att få flyga över det område man precis har vandrat på under flera dagar.

Alla nödvändiga kartor finns naturligtvis på Guidecentrum så det är bara att titta in om du behöver komplettera.