Öring i Vindelån 2024

Kristallklart vatten och skygg öring

Här är det faktiskt en dryg meter djupt men det klara vattnet lurar ögonen.
Foto: Mikael Båth, 2015 - En bit nedströms vår stuga i Vindelån

Öringfiske i kristallklart vatten

Vindelån


Ett renodlat öringfiske i kristallklart vatten. Vindelälven uppströms Ammarnäs kallar vi Vindelån för att enkelt hålla isär de olika vattnen. Sträckan nedströms om Rävfallet innehåller allt från strida strömmar till lugna sel. Dagfisket är en utmaning och det gäller att röra sig försiktigt, vänta, välja fluga, vänta lite till för att sedan lägga ut kastet på den vakande öringen.

Kvällsfisket bjuder oftast på större fisk och man kan röra sig lite mer obehindrat men det gäller att vada mycket försiktigt för att inte skrämma öringen. De större öringarna rör sig gärna ner mot nackarna i skydd av mörkret och bjuder då på ett spännande flugfiske.

Mellan Vitnjul och Rävfallet finns det många fina sträckor och här gäller Statens Fjällfiskekort. Det är ett par mil upp till Vitnjul från Höbäcken men belöningen blir att man får fiska på fin öring, för det mesta helt ensam då det inte är så många som orkar vandra upp till denna del av Vindelån.

Passa på att fiska i Vindelån när du besöker Ammarnäs för det är ett fantastiskt bra öringvatten!

Vindelån med guide & stuga


Våra guider har många års erfarenhet av öringfiske och kan hjälpa dig till ett ännu bättre fiske i Vindelån. Du kan anlita en guide för några timmar eller så köper du ett paket där vi ligger över i stugan vid ån.

En normal guidning startar efter lunch då vi vandrar upp till stugan från Höbäcken. När vi har installerat oss bestämmer vi fisketaktik efter väder, vattenstånd och insektsliv. Vi fiskar av närområdet under eftermiddagen och planerar för kvällens fiske. Efter en god middag vid stugan tar vi det lungt en stund innan vi börjar kvällens fiske.

Dagen efter äter vi frukost och gör iordning stugan innan vi tar en sista sväng i ån innan det är dags att åter vandra tillbaka mot Höbäcken.